Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Σεισμοειδικοί: Ο σεισμογράφος των παιδιών των Γ1 και Γ2 τάξεων του 5ου Δημοτικού σχολείου πόλεως Ρόδου στους 10 καλύτερους !!!!

Τα παιδιά τα τελευταία χρόνια έρχονται πολλές φορές αντιμέτωπα με ειδήσεις για φυσικές καταστροφές που αφορούν σε σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές. Πώς τις διαχειρίζονται; Τι γνωρίζουν σχετικά με τα θέματα αυτά και τι νιώθουν;

Ιδιαίτερα οικείο τους είναι τα φαινόμενο των σεισμών καθώς η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο από άποψη σεισμικότητας.

Στα πλαίσια της ευασθητοποίησης και της ενημέρωσης των παιδιών καθώς και της προετοιμασίας τους σε περίπτωση σεισμού φέρνοντας τα σε επαφή με τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό,  το 5ο Δημοτικό σχολείο πόλεως Ρόδου και συγκεκριμένα ο τάξεις Γ1 και Γ2 υλοποίησαν το σχολικό έτος 2019-2020 ένα πρόγραμμα OPEN SCHOOLS FOR OPEN SOCIETES με τίτλο: 
ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ
ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ, ΕΙΜΑΙ ΣΕΙΣΜΟΕΙΔΙΚΟΣ.
με υπεύθυνους  εκπαιδευτικούς
την κα Κυρίτση Ελισάβετ και 
την κα Παπαζαχαρίου Ειρήνη Ανθή. 

Το πρόγραμμα στόχευε να γνωρίσουν τα παιδιά το φαινόμενο των σεισμών και των ηφαιστείων, να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους σχετικά με τους σεισμούς και να μάθουν τρόπους αποτελεσματικής προστασίας από τους σεισμούς.

Αφορμή υπήρξε το μάθημα της ιστορίας Γ΄Δημοτικού σχετικά με την Τιτανομαχία και τον μύθο του Εγκέλαδου. Επιπλέον εκείνη την περίοδο τα παιδιά είχαν έντονα προβληματιστεί  από τον σεισμό μαγέθους 6,1 ρίχτερ στην Αλβανία. 

Κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Τα παιδιά παρακολούθησαν σχετικά βίντεο και έγιναν συζητήσεις γύρω από τι γνωρίζουν και πως αισθάνθηκαν όταν βίωσαν έναν σεισμό κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αργότερα, ενημερώθηκαν από ειδικούς παρακολουθώντας  συνεδρία -εξ αποστάσεως. Έθεσαν τα ερωτήματα τους και πήραν απαντήσεις με απλή ορολογία της επιστήμης έτσι ώστε να γίνει κατανοητή από τους μαθητές της Γ τάξης του Δημοτικού.

Προχώρησαν σε πειράματα και προσομοιώσεις ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το εσωτερικό της γης, τις λιθοσφαιρικές πλάκες, τις τεκτονικές πλάκες και τα ρήγματα κι εν τέλει το φαινόμενο του σεισμού.

Δέχτηκαν επίσκεψη και ενημερώθηκαν από το Αυτοτελή Γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου για θέματα σχετικά με την ετοιμότητα και ασφάλεια στο σχολικό περιβάλλον.

Επιπλέον υλοποιήθηκε έκτακτο σχέδιο σεισμικής άσκησης με ιδιαίτερη επιτυχία.

Επιπρόσθετα το πρόγραμμα περιελάμβανε την κατασκευή ηφαιστείων με στόχο την κατανόηση της ύπαρξής τους καθώς παγκοσμίως καταγράφονται 500 κοιμισμένα και ενεργά ηφαίστεια.

Όμως οι μικροί σεισμοειδικοί δεν σταμάτησαν εκεί. Κατασκεύασαν  δύο σεισμογράφους, έναν από απλά και άχρηστα υλικά κι έναν ακόμα πολύ πιο εξελιγμένο με την βοήθεια ειδικών. Ειδικότερα με τον τελευταίο τα παιδιά πήραν μέρος στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό "Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο"ο οποίος διοργανώθηκε από την ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής. Η συμμετοχή τους διακρίθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες και ανήκουν στους νικητές του φετινού διαγωνισμού.
Πολλά συγχαρητήρια σε παιδιά και εκπαιδευτικούς !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου